Składniki batatowej wody sokowej chronią przed tyciem

8 grudnia 2016, 06:24

Poddany obróbce enzymatycznej peptyd batatów ze skrobiowych odpadów przetwórczych (tzw. wody sokowej) znacząco ogranicza przyrost wagi na wysokotłuszczowej diecie. To sugeruje, że odgrywa on pewną rolę w metabolizmie tłuszczów.



Wiemy, dlaczego Wielki Smog był tak zabójczy

16 listopada 2016, 14:30

W grudniu 1952 roku nad Londynem zawisła gęsta mgła. Początkowo mieszkańcy miasta sądzili, że jest to zwykła mgła, jaka wielokrotnie nawiedzała miasto. Szybko jednak okazało się, że nie mają racji. W rzeczywistości bowiem Londyn spowity został niewiarygodnie gęstym smogiem, który do dzisiaj uważany jest za największe zanieczyszczenie powietrza w historii Europy


Nagromadzenie ceramidów zwiększa ryzyko cukrzycy

8 listopada 2016, 12:18

Udało się wyjaśnić, czemu ktoś szczupły może chorować na cukrzycę typu 2., a osoba otyła pozostaje zdrowa. Kluczem do rozwiązania zagadki jest nagromadzenie metabolitów tłuszczów - ceramidów.


Tłusty posiłek prowadzi do przebudowy komórek jelita

3 listopada 2016, 06:57

Budujące nabłonek błony śluzowej jelita cienkiego enterocyty przebudowują w odpowiedzi na tłusty posiłek niektóre swoje organelle.


Brunatny tłuszcz wpływa na metabolizm tłuszczów i cukrów

21 października 2016, 06:02

Brunatna tkanka tłuszczowa (ang. brown adipose tissue, BAT) uwalnia czynniki sygnalizacyjne uruchamiające metabolizm tłuszczów i cukrów.


Rozszyfrowali biochemię ksantohumolu

13 października 2016, 10:25

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Oregonu (OSU) poczynili znaczne postępy w rozumieniu działania ksantohumolu - flawonoidu z chmielu dobrze rokującego w leczeniu zespołu metabolicznego.


Hybrydowe ogniwo z błonami z liści szpinaku

23 września 2016, 09:40

Wykorzystując ekstrakt błonowy z liści szpinaku, naukowcy z Instytutu Technologii Technion skonstruowali hybrydowe ogniwo bio-foto-elektrochemiczne (ang. bio-photo-electro-chemical cell, BPEC), które wykorzystując światło słoneczne, wytwarza z wody elektryczność i wodór.


Ogrzewanie za 10 centów dziennie

19 września 2016, 12:13

Egloo, czyli gliniana kopułka z podstawką, metalową tacą i 4 świeczkami-podgrzewaczami, może ogrzać powierzchnię do 1,8 m2 za 10 centów dziennie. Autorem urządzenia jest Marco Zagaria, student Akademii Sztuk Pięknych w Rzymie. Włoch podkreśla, że takie rozwiązanie jest zarówno tanie, jak i ekologiczne.


Zastępnik dla masła kakaowego: masło z mango

8 września 2016, 06:07

Naukowcy z Bangor University zaproponowali rozwiązanie kryzysu czekoladowego (ludzie zjadają więcej kakao, niż z różnych względów producenci są w stanie zapewnić). Wg nich, masło kakaowe można zastąpić masłem z nepalskiego mango (Mangifera sylvatica).


Wędrując z kropli lipidów do jądra, usprawnia metabolizm

25 sierpnia 2016, 11:55

U sportowców wytrzymałościowych w komórkach mięśni gromadzi się co najmniej tyle tłuszczu, co u otyłych ludzi z insulinoopornością. W jaki sposób pozostają więc oni zdrowi? Okazuje się, że odpowiedzi należy szukać w nieznanej dotąd roli perilipiny-5.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy